Et stærkt fællesskab

Chili Klaus er i dag en del af et stærkt fællesskab med 500.000 følgere på sociale medier og omkring en kvart milliard visninger af chilismagnings-videoer, hvor han smager chili sammen med kendte personligheder i både Danmark og udlandet. Disse videoer har blandt andet resulteret i en Zulu Award, og Chili Klaus har også været gæst i det prisvindende amerikanske show Hot Ones, som har millioner af seere verden over. Udover dette holder Chili Klaus foredrag, optræder på festivaler og deltager i chilifestivaller rundt omkring i verden.

Chilifabrikken ligger på havnen i Aarhus, og her arbejder 6 fastansatte samt en gruppe studerende, som kombinerer deres studier med et fritidsjob. Sortimentet er vokset til flere hundrede produkter, alle med chili som hovedingrediens og hver med et lille vindstyrkenummer fra 1-15. Chili Klaus eksporterer bl.a. til resten af Skandinavien, Tyskland, Holland og de baltiske lande. 

Hvordan startede det?

I sommeren 2013 var jeg engageret på Bornholms Teater, og i den forbindelse boede jeg på øen i to måneder. Jeg havde medbragt alle mine chiliplanter, og en dag, et par timer før jeg skulle optræde, fik jeg en idé. Jeg ville lave en chilismagningsvideo og prøve at beskrive smagen, nuancerne og styrken på nogle af de mest toneangivende chilier, på samme måde som man gør ved en vin- eller ølsmagning.

Realiteten blev dog en lidt anden. Ti minutter senere var jeg brændt helt af og tænkte, at hvis jeg skulle gøre det igen, så ville det nok være en god idé ikke at lave det så kort tid før en optræden på et teater. Men jeg optog alligevel videoen på et lille kamera, og lagde den op på min private Facebook-side og YouTube, uden at tænke videre over det.

Det skulle dog vise sig at være startskuddet til et livsforandrende chili-eventyr, som jeg på det tidspunkt slet ikke kunne have forestillet mig.

I min barndom var mit hjem fyldt med special-oste, som min far, der var uddannet mejerist, havde opbevaret i et ekstra køleskab i garagen. Måske var det her, min forkærlighed for mad, der var lidt anderledes, først begyndte at spire. Men det var en aften på en indisk restaurant i London i starten af 80'erne, hvor jeg bestilte menukortets stærkeste ret, der virkelig åbnede mine øjne. Jeg husker det som en næsten transcenderende oplevelse, og jeg var solgt.

Da jeg opdagede, at det var umuligt at finde stærke chilier i Danmark i 90'erne, begyndte jeg at købe frø fra udlandet og dyrke dem selv. Jeg blev fascineret af, hvordan et lille frø kunne vokse sig til en stor og spændende chiliplante. Ved at dyrke mine egne chilier fik jeg indsigt i de forskellige sorter, styrker og smage, der findes blandt de over 3000 konventionelle chilier på verdensplan. Hvis man inkluderer de vilde chilier, når man næsten 10.000.

I dag er chili en daglig og naturlig del af min hverdag. Udover den fantastiske smag er chili også kendt for sine mange sundhedsmæssige fordele. Den indeholder bl.a. høje niveauer af C-vitamin og beta-caroten, som er vigtige antioxidanter for kroppen. Chili kan også bidrage til at øge stofskiftet, mindske smerter og betændelse, og det kan endda hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme. Jeg er selvfølgelig glad for chiliens mange gode egenskaber og jeg har utallige hot sauces i mit køleskab. Hot sauce er det lille ekstra kondiment som passer til faktisk alle retter. Flere og flere restauranter har i dag både hot sauce og stærke retter på menuen. 

Stay spicy folks!

Chili Klaus