Et stærkt fællesskab

Chili Klaus er i dag bundet sammen af et stærkt fællesskab med 500.000 følgere på sociale medier og ca. en 1/4 milliard visninger af chilismagnings-videoer med kendte personligheder i Danmark og udland. Videoerne har bl.a. indbragt en Zulu Award og Chili Klaus har flere gange fået lov at være gæst i det prisvindende amerikanske show Hot Ones med millioner af seere verden over. Chili Klaus holder ligeledes foredrag, gæsteoptræder på festivaller mm. samt deltager i chilifestivaller rundt omkring i verden.

På havnen i Aarhus ligger chilifabrikken med 7 fastansatte plus en hær af studerende, som kombinerer deres studie med et fritidsjob. Sortimentet er vokset til flere hundrede varenumre, alle produkter med chili som hovedingrediens og alle med et lille vindstyrkenummer fra 1-15.
Chili Klaus eksporterer til Norge, Sverige, Finland, Tyskland, Holland, Spanien og USA.


Lidt historie

I sommeren 2013 var jeg engageret på Bornholms Teater. Af den grund boede jeg på øen i 2 måneder, og jeg havde medbragt alle mine chiliplanter. En dag - et par timer før jeg skulle optræde - fik jeg den idé at lave en chilismagningsvideo. Jeg ville prøve at beskrive smagen, nuancerne og styrken på nogle af de mest toneangivende chilier, præcis som man gør ved en vin- eller ølsmagning. Virkeligheden blev en lidt anden. 10 minutter senere var jeg brændt helt af og tænkte, at skulle jeg gøre det igen, var det nok smart
ikke at lave det så kort tid før en optræden på et teater. Men jeg optog det på et lille kamera, lagde det op på min private facebookside og YouTube uden tanke på, at her blev kimen lagt til et livsforandrende chili-eventyr.

Fra begyndelsen

Min far var uddannet mejerist, og i mit barndomshjem havde vi et ekstra køleskab i garagen, som blev brugt til at opbevare de mest krasbørstige oste, som min mor ikke ville have i sit køleskab. Jeg ved ikke, om det var der, jeg fik smag for mad, der var lidt anderledes, men jeg fik en rigtig øjenåbner på en indisk restaurant i London i starten af 80’erne. Her bestilte jeg menukortets stærkeste ret. Jeg husker det som en “ud af kroppen oplevelse” og var solgt.

Det var umuligt at finde stærke chilier i Danmark i 90’erne, så jeg begyndte at købe frø i udlandet og dyrke dem selv. Helt grundlæggende synes jeg, at det er fascinerende, at et lille frø kan vokse sig til en stor spændende chiliplante. Når man dyrker selv, får man en indsigt i mange forskellige chili-sorter, styrker og smage. Der findes over 3000 forskellige konventionelle chilier på verdensplan og tæller du de vilde chilier med, nærmer man sig 10.000.

I dag er chili en daglig og naturlig del af min hverdag. Jeg er selvfølgelig glad for chiliens mange gode egenskaber og jeg har altid minimum 5 hot sauces i mit køleskab. Hot sauce er det lille ekstra kondiment som passer til næsten alle retter. Flere og flere restauranter har idag både hot sauce, chili-kværne og stærke retter på menuen. 

Stærke hilsner

Chili Klaus