Engang var den øverste hylde i vitrineskabet i stadsstuer og saloner reserveret til ens fineste habengut, så gæster kunne se husets status. At være fra øverste hylde er altså særligt. Også i chiliens univers. Chilierne fra den øverste hylde er dem, der også kaldes superhots.

Superhots er af arten capsicum chinense, der har rødder i Centralamerika og Caribien, men som nu især dyrkes i Asien. Arten er tyndhudet, så der er ikke så meget kød på, men der er rigeligt varme i Habanero, Bhut Jolokia, Naga Jolokia, Trinidad Scorpion, Chocolate Scorpion, Carolina Reaper, Pepper X plus diverse officielle og uofficielle hybrider, tænk blot på Apollo. 

BHUT JOLOKIA OG NAGA JOLOKIA

Superhots. Dyrkes især kommercielt i de nordøstlige provinser i Indien. Engang var den i Guinness World Records som verdens stærkeste chili med over en million Scoville Heat Units. Bhut Jolokia og Naga Jolokia er de originale titler på den nu populært sagte Ghost chili. Ghost refererer til et rygte, der siger, at ens sjæl siger farvel og tak, hvis chilien spises. Rygtet siger dog også, at sjælen kommer igen.

Chocolate Bhut Jolokia er fra samme familie og har samme varme, men har også en chokoladesød aroma. Yellow Bhut Jolokia og White Bhut Jolokia er chiliernes mildere, men smukke pendanter. White Bhut Jolokia er cremehvid og har en særlig aroma af citrus. 

CHOCOLATE SCORPION

En smuk chili. Måske definitionen på hot chocolate. Sød aroma og skøn chokoladekulør.

»Smuk med smuk på chilifrugt.« (Chili Klaus)

KING NAGA

En monsterchili fra Indien og Bangladesh. Det lokale Nagafolk kalder chilien for chaibe, hvilket refererer til en konge.

BLACK NAGA

Black Naga er en mørk version af Naga. Den har en meget fyldig aromatisk, næsten solbæragtig smag. Black Naga er en superhot, men varmer mere end den stikker.

TRINIDAD SCORPION

Legendariske chili fra Trinidad. Fantastisk aroma og varme. Begge chilier er meget smukke, og de elsker sol og varme og passer perfekt i en krukke. 

TRINIDAD SCORPION BUTCH T

Et skorpionstik. Scorpion chilierne er fra øverste hylde! De er uhyggeligt stærke. Buttede og har en lille hale, der minder om en skorpions hale. Chilierne bliver dyrket i USA. På Trinidad er rygtet, at chilierne bruges i skibsmaling, da de måske stopper rurer fra at vokse på bunden af bådene. Der er to andre stammer af Trinidad Scorpion, hvoraf den ene er Morouga.

CAROLINA REAPER

Carolina Reaper har i mange år officielt været verdens stærkeste chili. Dens testtitel var HP22B (Higher Power, pot 22, plant B). En vindstyrke på 15 (over 2 millioner Scoville Heat Units). Carolina Reaper var tæt på at gøre det af med Bubber. Chilien er som pigtrådsmusik uden musik. Carolina Reaper er en hybrid af Habanero fra Caribien og en Naga fra Pakistan. Dyrket af Smokin Ed fra South Carolina. 

PEPPER X

Fra South Carolina og Smokin Ed er der også den nye kongechili Pepper X.
En Pepper X chili er en hybrid og avles sådan, at der er et maksimum af capsaicin i frøstol, frøæg og frø. Pepper X tog i september 2023 titlen som den stærkeste chili i verden og forbigår 3 millioner Scoville Heat Units. 

APOLLO

En af de mere mystifistisk chilier er Apolloen. En hybrid af Carolina Reaper og Pepper X. Avlet af Smokin Ed fra South Carolina. Igen er der rygter, der siger, at chilien er stærkere end både Carolina Reaper og Pepper X, men p.t. er der ingen officielle kanaler, der kan verificere rygtet. Men en Apollo chili er en superhot.


Chocolate Bhutlah