En hot sauce er et kondiment. Altså et krydderi, der giver maden nye smagsnuancer. Hot sauce kan altså spises til og på alting.

Der findes et hav af varianter. Både stærke og milde. Alle flasker har en base på chilier, men entusiaster eksperimenterer med en masse ingredienser og fermenteringer, så du kan smage chili på nye måder.

Kondimentets stil og konsistens varierer meget fra region til region. Diverse kulturer har alle deres traditioner, der er forfinet af generation efter generation, så flaskerne med chili er tit et udtryk for traditioner og madkulturer. 

Midsummers fokus på fermentering er et norsk og nynordisk take på kondimentet, italienske entusiaster bruger stolt lokale, friske råvarer, og amerikanernes fokus på lagring af chilierne i egetræsfade er en gammel Louisiana tradition. De mexicanske Piquin og Arbol chilier er også en traditionel favorit i de mexicanske flasker. 

Kondimentet har da også rødder i det antikke Mexico. Her moste mennesker chilier fra de planter, som de dyrkede og kultiverede, og mixede chilierne med vand, men det var først senere, at hot saucen fik vind i sejlene. Kommercielle hot sauces kan dateres til år 1868 e.Kr. Den nu ældste eksisterende producent er etableret det år, og du har måske gættet, at producenten naturligvis er Tabasco.

Men de senere år er flere og flere eksperimenterende entusiaster kommet på markedet. Måske er det en madrevolution. Du ved med garanti, at der eksperimenteres med især vin og naturvin, øl, cider og sådanne gode ting på flasker, men måske er det samme ved at ske med chili på flaske. Nu kan du få nye smagsnuancer til din mad via hot sauces med ingredienser som citron og kaffe og kokoskul og ja, alt muligt.

 Hot Sauce fra Chili Klaus og Midsummer

 

HOT SAUCE TRADITIONEL

En klassisk flaske er brygget på purerede chilier, der kan være røgede, ristede eller fermenterede. Dertil er chilierne tit mixet med andre ingredienser såsom citron, appelsin, tomat, oliven kakao, kaffe, snaps eller rødvinseddike. Traditionel hot sauce produceres på hele globussen. Fra Stavanger til New York, og fra Eindhoven til Parma.

Se fx. Chili Klaus SNAPs

LOUISIANA STIL

Også en klassiker. Stilen har rødder i den amerikanske stat Louisiana og er relativt simpel; chilier, eddike og salt. Måske er den lagret på fade af egetræ, og smagen er... wow! Tabasco er i Louisianafamilien. Du kan bande på, at konsistensen altid er tynd og fin.

Se fx. Midsummers Louisiana

MEXICANSK STIL

Basen er enten Piquin, Arbol eller mexicanske chipotle chilier. Chipotle er typisk røgede jalapeño eller morita chilier. Konsistensen minder meget om Louisianas stil, tynd og fin. Også en klassiker.

Se fx. Cholula

CARIBISK

Chili på flaske fra Caribien er hot. Baseret på især Scotch Bonnet, der er drønstærk, og Habanero. Tykkere konsistens end Louisianaen og en tropisk stil, fordi den tit også er sødet med eksotiske frugter såsom passionsfrugt.  

Se fx. Chili Klaus The Anchor

SRIRACHA

En sriracha har en base af fermenterede chilier og smager altså fermenteret, men også en smule sødt. Stilen har rødder i det asiatiske køkken.

Prøv fx. White Whale Sauces mix af sriracha og chipotle, Chipolacha

SALSA

Salsa [sovs på dansk] er en variant, der har en base af tomat og krydderier som koriander, basilikum, salt, løg og chili. Salsaer kan både være friske og kogte, alt efter om du får den i det mexicanske gadekøkken eller serveret på det italienske køkkens bruschetta.

ENCHILADA SALSA

Tæt på den danske sovs. Lavet på olie og mel smagt til med klassiske krydderier fra det mexicanske køkken såsom koriander, løg og chili.

BBQ

Måske har du smagt bbq, og surprise, bbq er en sovs på en base af tomat med krydderier, brun farin og chili. Suveræn til grill! Sødt, stærkt og sukkerbrændt! Traditionenen har rødder i Caribien, men også amerikanerne er stolte af the bbq.

Prøv fx. Chili Klaus bbq

HARISSA

Fra det arabiske køkken får du harissa. Harissa er en pasta (puré) af chili og piquillo, og du kan læse en guide til at lave harissa her.

CHILI OLIE

Den klassiske chiliolie er også et kondiment. Et must have til pizza, pita, meze eller som dyppelse til lidt lækkert surdejsbrød vil du lave en chiliolie a la Chili Klaus, kan du læse med her...

 

Kilder_Chili Klaus bog, An Illustrated History of Hot Sauce, Tabasco, Firelli