ALLE KAN DYRKE CHILI

Enhver, der har et lyst vinduesparti, kan dyrke chili. Chilier er nemme at dyrke og meget dekorative – både når de blomstrer og ikke mindst, når de bærer deres ofte meget farverige frugter. Forelsker du dig i en chili, er det bare at gemme frøene og finde lidt jord og en potte, og så er du i gang.
Chilier kan dyrkes i en vindueskarm, i et drivhus og længere hen på foråret kan du også dyrke chilier i det fri. Chilier findes i et utal af variationer: fra store buskede til små nuttede planter, i alle farver og faconer og i alle vindstyrker, fra den blide vind til den vanvittige orkan. Er du ny i faget, er det bare at prøve sig frem, du kan nemlig ikke vælge en forkert chili. 

HVOR FÅR MAN FRØENE FRA?

Du kan tage frø fra en købechili fra supermarkedet og putte den direkte i jorden, men du kan altså ikke være sikker på, at der kommer den samme chiliplante ud af frøet. Chilier vil nemlig, hvis de står sammen med andre sorter, ofte krydsbestøve hinanden, og du kan risikere, at de ikke vil spire. Jeg vil anbefale, at du køber dine frø hos en etableret frøavler. Så er du sikker på, at det, du tror, du putter i jorden, også er det, der kommer op igen. Jeg har købt frø i både Danmark og udlandet og har kun positive oplevelser med køb på nettet – med andre ord: Meget af det, jeg har puttet i jorden, er kommet op igen.

HVORNÅR SKAL FRØENE SÅS?

Du kan så dine frø helt frem til maj, men da chiliplanter har brug for god tid fra spiringens begyndelse, til du stolt kan plukke dine første chilier, går der alligevel mellem 4-6 måneder. Det er derfor en god ide at starte med at så frøene allerede i januar, februar og marts måned. De sorter, der har stor styrke, bruger helt op til 7 måneder fra frø, til frugten modner, så dem skal du så tidligere end de andre. Jeg har det faktisk sådan, at lige så snart jeg har skålet nytåret ind, ja, så begynder det så småt at krible i fingrene for at komme i gang med at så mine chilifrø. Jeg holder meget af hele denne proces og går og pusler med det – det er ren terapi for mig.

SÅDAN SÅR DU DINE FRØ OG HVAD SKAL JEG BRUGE?

Såbakke, plastickrus eller spirekasse
Såbakker kan købes på nettet, i havecentre og måske i dit supermarked. Såbakker eller spirekasser kan fås i forskellige varianter. Nogle er så sofistikerede, at de har indbygget varme, så du hele tiden har en temperatur, som passer til dine frø. Men du kan sagtens gøre det mere simpelt. Du kan nøjes med et helt almindeligt plastkrus og overdække det med husholdningsfilm for at holde på varmen.

Forskellige jordtyper
Du kan så frøene i almindelig priklejord, men mange vælger også at bruge jiffyer eller groterninger. Du kan også bruge almindelig pottejord, men så skal du være opmærksom på, at jorden ikke indeholder for megen næring, som kan brænde frøene af. Hvis du er i tvivl, så spørg dig frem på planteskolen.

Selve såningen
Stik frøene 1 cm ned i jorden og dæk dem til. Vand derefter jorden let, frøene må ikke sejle i vand. Chiliplanter hader overvanding. Jorden skal derimod holdes let fugtig, og jord- og lufttemperaturen skal være lun. Lukkede spirekasser har den fordel, at de holder på både varmen og fugtigheden. Har du ikke sådan en, kan du overdække dine såbakker med husholdningsfilm. Det er vigtigt for en vellykket spiring, at jorden ikke udtørrer, og at temperaturen er stabil.

SPIRING

Spiringstiden kan variere meget. Nogle frø spirer efter ganske få dage, mens andre skal bruge flere uger på at komme frem. De fleste frø spirer ved en temperatur mellem 18-30 grader. Du skal dog være opmærksom på, at de stærkere chilisorter først spirer ved en temperatur på 28-30 grader. Lys er ikke nødvendigt, før dine frø har spiret.

FRA SPIRE TIL PLANTE

Når dit frø har spiret og har fået de første to kimblade, skal spiren have masser af lys. Jeg plejer at give en ny plante kunstigt lys i ca. 12-14 timer om dagen. Hvis du ikke bruger kunstigt lys, er det vigtigt, at du har en sydvendt vindueskarm. Er du i tvivl, kan du bruge et kompas. Her sætter du dine spirer, og på den måde sikrer du, at de får masser af lys i løbet af dagen. Du skal dog være opmærksom på, at helt små planters blade godt kan blive brændt af på varme dage med stærkt sollys. Sørg eventuelt for, at planterne får lidt skygge i de timer, hvor der er mest knald på solen. Nogle chilidyrkere giver de små spirer et lettere kuldechok hver dag for at hindre, at chiliplanten bliver lang og ranglet og dermed skrøbelig. Får en lille spire kulde i et par minutter, tænker den: "Uha! Her er vist for koldt at være, så lad mig endelig blive nede ved jorden og beskytte mig mod kulden". Min metode er, som tidligere nævnt, at bruge masser af lys.

Lys

Lys er en vigtig byggesten på vejen til sunde planter. Der er stor risiko for, at en chiliplante ikke vil få lys nok i Danmark, alene af den grund, at vi slet ikke har de solskinstimer, som planten har brug for.En chiliplante er ret “klog" og vil bruge alle tricks for at overleve. Hvis en chiliplante mangler lys, tænker den: "Der er noget, der skygger for mig, så jeg må hellere vokse helt vildt for at nå op i lyset". Det giver en uhensigtsmæssig lang og ranglet plante. Får planten derimod masser af lys, forbliver væksten lav, tæt og stærk, hvilket er en fordel, når den skal bære mange tunge frugter senere. En sydvendt vindueskarm kan gøre jobbet, men det giver god mening at tilføre ekstra lys, specielt i de mørke vinter- og forårsmåneder. De seneste par år er LED lamper eller grolamper, som de også kaldes, blevet meget populære som supplement til solens eget lys. Fordelen ved LED lamper er, at de har en lang levetid og er billige i strømforbrug. Desuden er mange grolamper ofte bygget til at levere lige netop det lys, som en chiliplante efterspørger. Lamperne består ofte af blå, røde og nogle gange også hvide pærer. Det blå lys (de blå bølgelængder) bruger planten for korrekt vækstregulering og blomstring, mens det røde lys (de røde bølgelængder) primært bruges i forbindelse med fotosyntesen, som giver energi til planternes stofskifte og dermed øger frugtproduktionen. Når planten er ved at vokse ud af dens bolig, er det blevet tid til, at du skal plante den om. Omplantning skal generelt ske, når rødderne ikke længere har plads i den potte, de står i. Jeg plejer at omplante mine chiliplanter et par gange afhængigt af, hvilken sort og hvor stor planten ender med at blive, når den er fuldt udvokset. Vil du have en stor plante, skal den have en større potte, hvorimod en lille potte giver en lille plante. En lille potte er en 1-3 liters potte, mens en stor potte er en 7-10 liters potte. Når du omplanter, er det vigtigt, at du passer på ikke at komme til at beskadige rødderne. Specielt de helt små planters rødder er meget sarte. Ved omplantning skal planten have masser af frisk jord omkring rødderne og derefter vandes godt. Pottestørrelsen skal følge planten, så det dur altså ikke at springe fra en lille potte til en kæmpe potte med en lille plante

Vanding

For meget og for lidt – er en god grundregel. Chiliplanter er ikke vilde med hverken for meget eller for lidt vand. Der er flere teorier omkring vanding. Nogle mener, at en chiliplante godt må tørre lidt ud en gang imellem, mens andre bare vander igennem. Jeg synes, det giver god mening at vande uden at overvande. Jeg giver aldrig min plante så meget vand, at den står og søber i underskålen, men jeg lader heller ikke mine planter udtørre. Ved overvanding kan rodnettet rådne, og planten kan ikke optage de nødvendige næringsstoffer. Man risikerer desuden at skylle næringsstofferne ud af jorden, så der ikke er næring til planten, og blomsterne vil falde af. Ingen blomster er lig med ingen frugter. Et symptom på overvanding kan være gule blade eller gule spidser på bladene.

Bestøvning

Hov? Her kommer noget vigtigt! Chiliplanter er selvbestøvende. Det vil sige, at en chiliblomst har brug for blomsterstøv fra en anden blomst på chiliplanten for at udvikle sig til frugt. Udenfor vil vind og insekter hjælpe blomsterstøvet på vej. En indendørsplante vil derimod have brug for hjælp. En daglig rystetur hjælper, men du kan også "lege bi" ved at bruge en vatpind eller en pensel og forsigtigt "flyve" fra blomst til blomst og bestøve hver enkelt. Blomster, der ikke bliver bestøvede, vil falde af. Når en blomst er blevet bestøvet, vil blomsten også falde af, men tilbage vil der sidde en lille frugt, og en spændende oplevelse er på vej. Gør det derfor til en daglig vane at give dine planter en rystetur.

Udplantning

Har du et drivhus, vil du på et tidspunkt garanteret gerne flytte dine chiliplanter væk fra vindueskarmen og ud i drivhuset. Det er vigtigt, at du giver dine chiliplanter tid til at vænne sig til det nye miljø. Det er derfor en god ide at starte med at flytte planterne til deres nye hjem i nogle timer om dagen, så de får tid til at vænne sig til det. Derefter kan du gradvist flytte dine planter permanent ud i drivhuset. Vær opmærksom på, at chiliplanter ikke kan tåle frost og gerne vil have temperaturer over 10 grader.

Stressede planter

Når planterne skal til at blomstre, kan jeg godt finde på at stresse dem ved at give dem for lidt vand. En stresset plante sætter mange blomster og giver mange frugter i kampen for at overleve. Jeg lader planten løbe tør for vand ca. hver 14. dag. Jeg er sikker på, at der er mange teorier om dette punkt. Nogle påstår, at en plante først giver mange frugter, når den har nået sit fulde vækstpotentiale. For små potter og dermed for lidt plads til rodnettet er en anden måde at stresse planterne på. Jeg lader derfor ofte mine planter stå i så små potter, at rodnettet bliver synligt. Hvis man er på den galej, er det så meget mere vigtigt at tilføre gødning regelmæssigt. En lille potte med en stor plante løber hurtigt tør for vand, så det er noget mere krævende. Gevinsten er mange flere frugter, men det kræver også meget mere opmærksomhed med planterne. 

Gødning

Gødning er et kapitel for sig. En chiliplante skal gødes for at få tilstrækkelig med næringsstoffer i forbindelse med vækst og blomstersætning. Gødning er også vigtig for at skabe en sund plante, som er modstandsdygtig over for sygdomme. Men hvor meget gødning skal planten så have? Generelt kan man sige, at en chiliplante klarer sig med forholdsvis lidt gødning. Hvis du giver planten for meget, risikerer du at brænde planten af. For meget gødning bremser også optag af andre næringsstoffer end lige netop den tilførte, hvilket vil give sig udslag i gule blade og blomsterfald. Du kan gøde med gødning, der er blandet op med vand, som er tilsat jorden eller som gødningstabletter. Nogle vælger at starte deres planter op med en lille gødnings-madpakke. Ved omplantning sættes den spirende plante i næringsberiget jord, og du slipper for at gøde i en periode.

Luftcirkulation

En chiliplante, der gror indenfor, skal have noget luft omkring sig. Jeg sætter derfor en blæser på mine planter. Det gør dem både sundere og stærkere. Når planterne er små, kan jeg nøjes med at give dem et vindpust i 5-10 minutter et par gange om dagen, mens de større planter får lettere blæsevejr i 3-4 timer om dagen. Og ja, indkøb af en timer gør selvfølgelig styringen lettere.

Knibning af blomster

Langt de fleste chilidyrkere vil gerne have flotte planter med masser af frugter. Når en plante begynder at sætte blomster, kan du vælge at knibe de første 5-7 blomster af. Også dette punkt deler vandene hos chilientusiaster. Nogle kniber blomsterne, mens andre lader dem sidde. Jeg gør begge dele afhængig af sorten. De små plantesorter kniber jeg ikke, mens jeg altid fjerner de første blomster på de store sorter. Med den rette knibning af blomster kan du få nogle meget flotte og harmonisk udseende planter. Jeg udvælger mig som regel et par stykker, som får special treatment. 

Høst

Når plantens blomster er blevet bestøvede, vil der komme små frugter. Frugterne er ca. 30-40 dage om at blive helt udvoksede og herefter følger en modningstid på 2-4 uger. Som regel kan du se på farveskiftet på frugten, hvornår den er moden. Lad den alligevel sidde nogle dage efter, at den har skiftet farve, så frugten kan modne helt. I frugtens modningsperiode vil den udvikle både smagen og styrken, men chilier kan spises i alle faser af modningsperioden. Jeg prøvesmager jævnligt mine chilifrugter for at finde det bedste tidspunkt at høste dem på. 

Lad dine planter overvintre

Du behøver ikke starte forfra med at så frø hvert år. Mange chilier er flerårige planter, og det betyder, at de kan overvintre. Det kræver selvfølgelig lidt plads, men du vil opleve, at planterne året efter bliver meget flottere og giver mange flere frugter. Så det er absolut umagen værd. Det er vigtigt at flytte planter, der har stået udenfor eller i drivhus indenfor, inden nattefrosten trænger sig på. Sæt planterne et lyst og køligt sted, dog må temperaturen ikke blive under 10 grader. Hvis planterne kommer til at stå for varmt, vil de at sætte nye blade. De må endelig ikke tørre helt ud, men skal alligevel kun have lidt vand hver anden uge. Du skal ikke blive forskrækket, når planterne taber bladene. I det tidlige forår vil planterne begynde at sætte nye skud. Du kan evt. hjælpe dem lidt på vej med en LED lampe. I april måned har planterne brug for ny jord og gødning. Planter, der har overvintret, sætter tidligere frugter end nysåede planter.

Hvad gør du, hvis din chiliplante går amok? Sylt! Læs en guide til at sylte chilier på chiliklaus.dk.

Inspiration til, hvad du kan kokkerere med dine chilier? Læs opskrifterne på chiliklaus.dk.