At dyrke chili er en cool måde at få hotte planter i dine potter. Planten er pæn i en terracotta potte og kan med garanti gøre din vindueskarm eller dit drivhus til en botanisk have. At du så også får lækre chilier, som du kan spise friske, tørrede eller syltede, er jo bare en god grund til at så frø.

Gartner eller ej, så kan du naturligvis dyrke chili. Men her har du en guide, der måske kan hjælpe med at få dine planter til at gro.

SÅDAN SÅR DU DINE FRØ

Du kan så frø fra friske chilier, frø fra avlere og frø fra planteskoler. Så frøet til nytår, så kan du høste frugterne cirka et halvt år efter. Du kan også så frøet med forårets komme i marts eller april. Så får du modne chilier til det kolde efterår.

Så dine frø i en såbakke i pottemuld. Stik frøet i jorden, så frøet er dækket af muld og vand til jorden er fugtig. Du må ikke drukne frøet, så pas på. Træk film over såbakken, så miljøet minder om det i drivhus; fugtigt og lunt. Fra frø til spire kan der gå fra få dage til en måned, alt efter miljø og frøets sort. Stress ikke!

FRA SPIRE TIL HØST

Spirer der spæde blade fra jorden, vil planten hungre efter lys. En spæd plante har godt af kunstigt lys hver dag, men er det ikke muligt, er det væsentligt, at planten står i en sydlig vindueskarm, så den får mest muligt lys.

Gror spiren, er den moden til plantning i en potte. Læg lidt pottemuld i bunden af potten, plant så spiren og giv potten lidt ekstra jord. Frisk jord er godt for plantens rødder, og apropos rødder, så bør du passe på, hvis du planter på ny. Rødder er sarte, specielt i de spæde planter, så better safe than sorry.

Vand ikke planten for meget og ikke for lidt. Chiliplanter er ikke generte, de er ekspressive. Har planten ikke vand at drikke, tørrer den, og så bør du vande. Gå efter devisen lidt, men godt. Hæld kun lidt vand i potten per vanding, men sørg for, at jorden er fugtig. 

HØST KUN MODENT

Gror planten, vil den få hvide blomster, og du gør klogt i at nippe det første halve dusin blomster af, som du måske ved fra samme procedure fra tomatplanter. Dog er det ikke et must. Mange chilientusiaster nipper ikke, og får stadig frugter.

Plantens blomster falder af, når blomsterne er bestøvede, og frugterne gror derfra, hvor blomsten engang var. Frugterne er minimum en måned om at gro sig store og stærke, og derefter skal frugterne modne. Modningsprocessen tager cirka et par uger eller en måned. Frugtens farve ændres nu, men høst ikke for tidligt, da chiliens smag og varme dannes i modningsprocessen.

Høst, hvis chilien er moden, og nyd frugten af dit arbejde!

Hvad gør du, hvis din chiliplante går amok? Sylt! Læs en guide til at sylte chilier på chiliklaus.dk.

Inspiration til, hvad du kan kokkerere med dine chilier? Læs opskrifterne på chiliklaus.dk.