Et stærkt fællesskab

Chili Klaus er i dag centrum for et stærkt fællesskab med over 500.000 følgere på sociale medier og omkring en kvart milliard visninger af chilismagningsvideoer. Her smages chili sammen med kendte personligheder fra både Danmark og udlandet – med både sved på panden og grin i maven. Videoerne har blandt andet indbragt en Zulu Award, og Chili Klaus har også gæstet det prisvindende amerikanske talkshow Hot Ones, der ses af millioner verden over.

Derudover holder Chili Klaus foredrag, optræder på festivaler og deltager i chilievents i både ind- og udland.

Chilifabrikken ligger på havnen i Aarhus og huser seks faste medarbejdere samt en række studerende, der kombinerer studieliv med fritidsjob. Sortimentet tæller nu flere hundrede produkter – alle med chili som hovedingrediens og hver mærket med et vindstyrkenummer fra 1 til 15. Produkterne eksporteres bl.a. til Skandinavien, Tyskland, Holland og de baltiske lande.


Hvordan det hele begyndte

Sommeren 2013 var jeg engageret på Bornholms Teater og boede på øen i to måneder. Jeg havde taget mine chiliplanter med – og et par timer før en forestilling fik jeg en idé: Hvad nu hvis man lavede en chilismagning, som man laver vin- eller ølsmagning? Beskrive smagen, nuancerne, styrken. Det måtte prøves.

Resultatet blev dog lidt anderledes. Ti minutter senere var jeg fuldstændig brændt af og indså, at det måske ikke var verdens bedste idé lige før en teateroptræden. Men videoen blev optaget – på et lille kamera – og lagt op på min private Facebook-side og YouTube. Uden nogen plan.

Det viste sig at være starten på et livsforandrende chili-eventyr.


Rødderne til passionen

Mit barndomshjem var fyldt med specialoste. Min far var mejerist og havde et ekstra køleskab i garagen kun til ost. Måske blev nysgerrigheden for det stærke og anderledes vakt allerede dér.

Men det var først en aften på en indisk restaurant i London i midten af 80’erne, at det for alvor slog gnister. Jeg bestilte menukortets stærkeste ret – og oplevelsen var næsten transcenderende. Jeg var solgt.

I 90’ernes Danmark var det stort set umuligt at finde stærke chilier. Så jeg begyndte at købe frø fra udlandet og dyrke dem selv. Det var fascinerende at følge, hvordan et lille frø blev til en kæmpe chiliplante – og lære om de tusindvis af sorter, styrker og smagsprofiler der findes. Der er over 3.000 konventionelle chilisorter – og næsten 10.000 hvis man tæller de vilde med.


Chili i dagligdagen

I dag er chili en helt naturlig del af min hverdag. Ud over smagen har chili også en lang række sundhedsmæssige fordele – fra C-vitamin og beta-caroten til øget stofskifte og reduceret inflammation. Chili kan endda bidrage til at sænke risikoen for hjertesygdomme.

Jeg har altid hot sauce i køleskabet. Det er prikken over i’et – det lille ekstra, der passer til næsten alle retter. Flere og flere restauranter tilbyder stærke retter og hot sauce som standard. Det var ikke tilfældet for bare ti år siden.

Chili er ikke bare en ingrediens – det er en livsstil, en passion og en måde at møde verden på.
Tak fordi du følger med.
Stay spicy – og pas godt på jer selv!
Chili Klaus