Fri fragt i hele DanmarkSikker online betalingHurtig leveringDanskNorskSvenskEnglishForhandlerlogin

TØR DIN EGEN CHILI

 

Frosne chilier kan holde sig i op til 1 år i fryseren, men der er endnu mere tid at hente, hvis du tørrer dine chilifrugter. Tørret chili kan i princippet holde sig uendeligt, omend de mister lidt af styrken med tiden. Der er flere måder at tørre chilier på.

I de store chiliproducerende lande, fx Indien, soltørrer man chilier ved at lægge dem et solrigt og luftigt sted. I Mexico og mange sydamerikanske lande ser man ofte chilier sat på snor i ranker – såkaldte ristas. Det ser fantastisk ud og bliver brugt som udsmykning i køkkener, på terrasser og andre steder, hvor gastronomien lever. I lande, hvor man får knap så meget hjælp fra solen, bruger man varmluftsovne, tørreskabe eller dehydratorer. 
Hvordan gør jeg?

Chilier til tørring skal være modne og i god stand. Udvælg de bedste chilier og kasser dem, der fejler noget. Du må gerne være lidt pernitten. Skær dem i mindre stykker, hvis du skal bruge dine chilier til pulver. De tyndvæggede chilier egner sig bedst til tørring på snor. Prik et hul i chilien med en grov nål med en kraftig tråd eller snor og træk chilierne på tråden. Hæng din ranke et tørt sted med masser af luft cirkulation. Tykhudede chilier kan sagtens tørres, hvis du skærer dem i mindre stykker. Hvis du tørrer dem hele, risikerer de at mugne.

Skal du bruge dine tørrede chilier til pulver eller flakes, kan du vælge at frasortere frøene, da de godt kan være lidt bitre og misfarve dit pulver. Frøstolen derimod har indflydelse på styrken, så  fjerner du den,  fjerner du også noget af styrken.

Bruger du en ovn eller et tørreapparat (dehydrator), skal tørretemperaturen være mellem 45-60 grader – hverken under eller over. Ved for lidt varme risikerer du, at der udvikler sig skimmelsvamp og dermed a atoksin, som er et kræftfremkaldende giftstof i svampen. For meget varme misfarver dine chilier, og dit pulver bliver brunt. Jeg bruger selv en dehydrator og bruger ca. 1 døgn på at tørre mine chilier. En fugtighed på 8 % i chilipulveret er perfekt.

Tørret chili er et af de mest brugbare krydderier, man kan tænke sig. Har du fx prøvet at stege bacon sammen med lidt chilipulver? Jamen, i himlens navn altså ...

 

Hvis du ikke orker at give dig i kast med en tørringsprocess, så har jeg tørret en masse chilier som du kan prøve her.

Kurven er tom